===========
== ankoy ==
===========
Internet privacy and security help guide :)

AI

information

Artificiell Intelligens

Introduktion till AI (inledning)

AI anses revolutionerande, på grund av dess potential att omvandla industrier, samhällen och det dagliga livet på djupgående sätt. Dess förmåga att bearbeta stora mängder data, känna igen mönster och anpassa sig till nya situationer gör den unikt kapabel att lösa komplexa problem inom olika domäner. Till skillnad från traditionella beräkningsmetoder, som bygger på förprogrammerade regler och instruktioner, kan AI-algoritmer “lära sig” av erfarenhet och kontinuerligt förfina sin prestanda baserat på feedback.

Enligt John Staff är Artificiell intelligens, intelligensen hos maskiner eller programvara, i motsats till intelligensen hos andra levande varelser, främst människor. Det är ett studieområde inom datavetenskap som utvecklar och studerar intelligenta maskiner. Uppfinnarna av denna teknologin/algoritmen är Allen Newell, Herbert Simon och J.C. Shaw. De gjorde Logic Theorist, den första artificiella intelligensdatorprogram år 1956. Det finns olika typer av artificiell intelligens, i artikeln ” https://www.ibm.com/blog/understanding-the-different-types-of-artificial-intelligence” av IBM ”Data and AI Team” (oktober 12, 2023), så beskriver IBM olika typer av AI:

1. Reaktiva AI maskiner. (väldigt gammal typ av form, 1997 och har extremt begränsad kapacitet, används och användes för väldigt basic saker).
2. Begränsat AI minne. (Begränsade minnesmaskiner är maskiner som, förutom att ha kapaciteten som reaktiva maskiner, också kan lära sig av historiska data för att fatta beslut. Mest AI ligger här för närvarande).
3. Teorin om AI sinnet. (Medan de tidigare två typerna av AI har funnits och finns i överflöd, finns den nästa typ av AI, för närvarande, antingen som ett koncept eller ett pågående arbete. Teori om AI sinnet, är nästa nivå av AI-system som forskare för närvarande är engagerade i att förnya).
4. Självmedveten AI. (Detta är det sista steget av AI-utveckling som för närvarande endast existerar hypotetiskt. Självmedveten AI, som självförklarande, är en AI som har utvecklats till att vara så besläktad med den mänskliga hjärnan att den har utvecklat självmedvetenhet. Att skapa denna typ av AI, som är decennier, om inte århundraden från att materialiseras. Detta är och kommer alltid att vara det slutliga målet för all AI-forskning). 

Artificiell intelligens (AI) har hyllats som ett av vår tids mest revolutionerande tekniska genombrott. Dess potentiella tillämpningar är stora och varierande, och spänner över branscher som hälsovård, finans, tillverkning, utbildning, underhållning och mer men är detta sant?

AI på vardagen ”Artificiell intelligens blir alltmer en del av vår vardag, ofta på sätt som inte är direkt uppenbara.” Från artikeln ” online.york.ac.uk/artificial-intelligence-and-its-impact-on-everyday-life/” från University of York så går de igenom några punkter. En lista som går igenom hur artificiell intelligensinverkan på vardagen av University of york.

• Online-butiker e-handel, Trendidentifiering inom detaljhandeln Online-butiker använder inte bara rekommendationer när du handlar, de använder också aktivt data om vad som säljer - både i deras egen butik och hos konkurrenter - för att identifiera trender. De kan använda AI för att designa och tillverka så att nästa stora grej är redo och i butik när allmänheten vill ha den. Amazon online-butiken är nog den bästa exemplen på AI användning.
• Autonoma fordon, självkörande bilar är mycket beroende av AI-tekniker som datorseende, sensorfusion och algoritmer för djupinlärning för att navigera på vägar säkert och effektivt. Även om de fortfarande är i de tidiga utvecklingsstadierna har autonoma fordon potentialen att revolutionera transporterna.
• Språköversättning, översättnings appar och programvara i realtid använder AI-algoritmer för att översätta talat eller skrivna språk mellan olika språk, vilket möjliggör sömlös kommunikation över språkliga barriärer.
• Innehållsrekommendationer som till exempel YouTube och Google sökresultat. Du har säkert sett mycket ”rekommenderat videos” på YouTube (omdirigerade personligt anpassade resultat).
• Navigation och resor. AI-genererade riktningar kan optimera för restid eller bränsleförbrukning (Google Maps).
• Smart hem elektroniker som tex termostater, kamera osv (du använder AI säkert utan att ens veta det, de flesta moderna kameror är byggt från grunden med AI i sinnet.
• Röstassistenter, som till exempel Siri, Google home och Alexa (amazon).
• Grammar checks som till exempel Word 

AI i arbetslivet

Artificiell intelligens (AI) kan vara ett värdefullt verktyg för individer som arbetar med programmering och mjukvaruutveckling genom att automatisera repetitiva uppgifter, tillhandahålla intelligenta kodförslag, upptäcka buggar och förbättra den totala produktiviteten. Här är några sätt som AI hjälper människor med programmeringsjobb: https://www.weforum.org/agenda/2023/08/ai-artificial-intelligence-changing-the-future-of-work-jobs/ 1. Kodkomplettering och förslag: IDE:er (Integrated Development Environments) och textredigerare utrustade med AI-algoritmer tillhandahåller kodkompletteringar och förslag i realtid baserat på ditt projekts sammanhang, vilket minskar skrivarbetet och minimerar syntaxfel. Exempel inkluderar verktyg som IntelliJ IDEA, Visual Studio Code och GitHubs Copilot.

2. Personlig inlärning och kompetensförbättring: Utvecklare kan dra nytta av personliga träningsprogram som genereras med hjälp av AI, så att de kan fokusera på områden där de behöver förbättras. Adaptiva lärplattformar som DataCamp och Coursera erbjuder skräddarsytt innehåll baserat på elevernas kunskapsnivåer och intressen.


3. Förbättrad säkerhet. AI kan upptäcka sårbarheter i kod och applikationer, vilket hjälper utvecklare att bygga säkrare programvara. Till exempel kan AI skanna kod efter kända säkerhetshot och varna utvecklare om några hittas.


4. Avancerad innovation. Genom att hantera rutinuppgifter och erbjuda nya insikter frigör AI utvecklarnas mentala resurser, vilket gör det möjligt för dem att utforska kreativa idéer och utveckla innovativa lösningar.

AI-assisterad programmering har verkligen revolutionerat arbetsflödet för programutvecklare. Genom att skicka in stora mängder kod till en AI-chattbot kan man snabbt få hjälp med att identifiera problem, göra ändringar och förstå de underliggande orsakerna. https://news.microsoft.com/source/features/ai/how-ai-makes-developers-lives-easier-and-helps-everybody-learn-to-develop-software/

AI underlättar också jobben mycket för dom som jobbar inom kundservice. Ett exempel på hur, är att det nu finns många företag som utnyttjar AI när det gäller chatbots; Spotify, Skype, Ericsson, Telenor, Nordea och Volvo använder nu AI chatbots som ska hjälpa kunder. Ofta så är detta nog, och väldigt sällan behöver kunder mer hjälp från en riktigt levande människa säger Natalie Smithson (11th Oct 2023).

Färdigheter inom AI?

Man kommer kunna studera och få utbildning inom AI. En grundläggande utbildning om algoritmer och Basic programmering. https://www.ibm.com/training/badge/ibm-applied-ai-professional-certificate https://www.coursera.org/professional-certificates/applied-artifical-intelligence-ibm-watson-ai?utm_source=IBM&utm_medium=institutions&utm_campaign=IBMBadge

Just nu så kan man få det från IBM, IBM har legat i framkanten av teknisk innovation i många år och har fler patent än något annat USA-baserat teknikföretag. Några av dess mest kända uppfinningar inkluderar bankautomaten (ATM), disketten, hårddisken, magnetremskortet och Universal Product Code (UPC).
https://Ibm.com/about

Under de senaste åren har IBM gjort betydande investeringar i framväxande teknologier som AI, kvantberäkningar och blockchain. Dess Watson AI-plattform har använts i olika branscher, från hälsovård till finans, medan dess IBM Cloud förser företag med en säker och skalbar infrastruktur för deras applikationer och arbetsbelastningar.

Etiken kring AI

Argumentet kring AI (för och emot)

En sak som diskuteras inom de här områdena, är hur ”AI kommer utan en skugga av tvivel att användas för cyberövervakning”. Den här typen av tekniken används i flera länder. I Artikeln: carnegieendowment.org/2019/09/17/global-expansion-of-ai-surveillance-pub-79847 så skrivs det att 75 länder har redan påbörjat att implementera AI-övervakningsteknik. Kina är en av de som är mest investerad på att använda denna teknik för den funktionen.

En annan sak som sägs vara dålig med den här typen av teknik är att den kan användas på människor utan tillstånd, Dvs övervakning, kopiera din röst, ansikte på video format eller audio format. Ett annat sätt kan detta användas på ett skadligt sätt hur I har använts för att kopiera vissa kända tjejers ansikte och sen sedan placerat ansiktet på en ”vuxen video” skådespelerska. Man tror att detta bara är början. ”Du kommer att fortsätta se att detta utnyttjas mer och mer allt eftersom tiden går och teknologin utvecklas.”
https://www.technologyreview.com/2021/02/12/1018222/deepfake-revenge-porn-coming-ban/ https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160791X22002780 (Technical University of Munich, School of Social Sciences and Technology, Institute for Ethics in Artificial Intelligence, München, 80333, Germany)

För att möta dessa etiska utmaningar utvecklar organisationer och regeringar riktlinjer och ramverk för ansvarsfull AI. Till exempel har IBM publicerat en uppsättning principer för förtroende och transparens inom AI, som betonar vikten av rättvisa, robusthet, integritet och förklaringsbarhet. På samma sätt har Europeiska unionen föreslagit regler som kräver att företag säkerställer transparens, ansvarighet och icke-diskriminering när de använder AI. https://www.ibm.com/artificial-intelligence.

AI samhällspåverkan

Man säger en fördel med AI; när det gäller för gemene man i samhället är att det kan hjälpa den gemene man få utbildning eftersom processen för utbildning är automatiserad av maskin. Detta får förstås konsekvenser. Det kommer fixa bristande utbud på sjuksköterskor och andra jobb, position där de kan aldrig fylls på riktigt.
https://hbr.org/2023/10/is-your-job-ai-resilient ( October 25, 2023 )

Man tror en annan fördel är också förbättrad kreativitet. AI kan förbättra mänsklig kreativitet genom att tillhandahålla verktyg för artister, musiker, författare och andra kreativa att utforska nya idéer och tekniker. Till exempel kan AI-algoritmer generera musik eller bildkonst baserat på input från en användare. https://hbr.org/2023/10/is-your-job-ai-resilient ( October 25, 2023 )

Man tror många saker kommer vara automatiserad i framtiden, . Hur regering kommer att reagera till detta väntar man på. https://www.forbes.com/sites/forbesbusinesscouncil/2023/09/07/ai-use-at-work-is-growing-four-risks-to-discuss-with-your-team/ Sep 7, 2023,09:00am EDT https://www.apa.org/topics/healthy-workplaces/artificial-intelligence-workplace-worry https://www.techtarget.com/searchenterpriseai/feature/Debate-over-AI-in-the-workforce-requires-a-broad-view

Man säger att en nackdel med AI kommer vara Arbetsförflyttning. När AI blir mer avancerad finns det en risk att det kan ersätta mänskliga jobb, särskilt de som involverar repetitiva uppgifter eller rutinmässigt beslutsfattande. Detta kan leda till ökad arbetslöshet och inkomstskillnader. https://hbr.org/2023/10/is-your-job-ai-resilient ( October 25, 2023 )

Ett argument emot AI sägs, är: Maktkoncentration. Stora teknikföretag som kontrollerar kraftfull AI-teknik kan få ännu mer marknadsdominans, vilket leder till ytterligare koncentration av Förhindra AI övervakning och maktmissbruk

Engagera dig i demokratiska processer, delta i demokratiska processer som att rösta, gå med i samhällsorganisationer och kontakta förtroendevalda för att förespråka policyer som skyddar digitala rättigheter och främjar ansvarsfull utveckling och användning av AI. Ett annat sätt är att Främja AI-läskunnighet, Investera i AI-läskunnighetsprogram för att hjälpa människor att förstå hur AI fungerar, dess begränsningar och dess potentiella inverkan på samhället. Detta kan ge individer möjlighet att fatta välgrundade beslut och hålla makthavarna ansvariga

Strategier för att kringgå AI-monopol och statliga övergrepp Utbildning och medvetenhet

En välinformerad allmänhet är nyckeln till att minska riskerna med AI. Genom att öka medvetenheten om digitala rättigheter, sekretessinställningar och dataskyddsåtgärder kan människor göra ett val för att skydda sin personliga information. Genom att ge medborgarna kunskaper kan de känna igen och utmana oetiska AI-metoder på en politisk nivå. https://www.newstatesman.com/ideas/2021/02/how-prevent-ai-taking-over-world

ekonomisk och politisk makt. Detta kan kväva innovation, konkurrens och konsumenternas valmöjligheter osv. https://www.forbes.com/sites/edstacey/2020/10/28/emerging-ai-will-drive-the-next-wave-of-big-tech-monopolies/ ( Oct 28, 2020,01:56pm EDT )

Miljöpåverkan. Att träna stora AI-modeller kräver betydande beräkningsresurser/ beräkningskraft, vilket kan bidra till koldioxidutsläpp och energiförbrukning. Om det inte kontrolleras kan detta förvärra klimatförändringar och miljöförstöring. Kom ihåg att driva dessa datorer kräver massor av elektricitet och den energin måste komma någonstans ifrån. Mycket av crypto plågas också av detta grundläggande problem. Det krävs väldigt mycket energi att driva detta finansiella digitala protokoll. https://earth.org/the-green-dilemma-can-ai-fulfil-its-potential-without-harming-the-environment/ ( Jul 18th 2023 )

Politiska beslutfattare till AI?

Enligt EU AI Act: första förordningen om artificiell intelligens kommer den här typen av teknik att regleras. Det har redan föreslagits ny lag ( https://www.europarl.europa.eu/topics/en/article/20230601STO93804/eu-ai-act-first-regulation-on-artificial-intelligence ) från EU-kommissionen presenterade sitt första förslag till en EU-regleringsstruktur kring artificiell intelligens (AI) i april 2021. Detta ramverk innebär att bedöma och kategorisera AI-system baserat på deras potentiella risker för slutanvändare i olika applikationer. Olika risknivåer kommer att motsvara olika grader av reglering. Efter godkännande förväntas denna uppsättning riktlinjer bli de första globala reglerna som är specifika för AI.

Europaparlamentet ändrade listan avsevärt genom att lägga till förbud mot olika skadliga och fördomsfulla tillämpningar av artificiell intelligens, inklusive: Användning av biometriska identifieringssystem i realtid på offentliga platser. Biometriska klassificeringssystem som använder känsliga attribut (som kön, ras, etnicitet, immigrationsstatus, tro eller politisk övertygelse) Obegränsad insamling av biometrisk information från sociala nätverk eller övervakningskamerainspelningar för att konstruera databaser för ansiktsigenkänning, vilket kränker grundläggande friheter och rätten till privatliv. Känsloigenkänningssystem som används inom brottsbekämpning, gränskontroll, anställningsmiljöer och akademiska institutioner.

Sveriges kommuner och regioner AI Act, AI-förordningen (20 april 2023) Innebörd, konsekvenser och tidplan för förordningsförslaget AI Act (AI-akten). https://skr.se/skr/naringslivarbetedigitalisering/digitalisering/euforordningareudirektivdigitalisering/forslag/aiactaiforordningen.70265.html I en ytterligare artikel som var gjord av svenska regering angående förordning för AI. Innebörd: AI Act är ett förslag till föreskrift med syftet att:

Klar-ställa vilka typer av AI-programvaror som inte är tillåtna och vilka som betraktas som högrisk

• Samordna regleringen av AI inom EU
• Förstärka konkurrenskraften och funktionaliteten på den inre marknaden.
• bidra till minskat fragmenteringsproblem av lösningar på den inre marknaden. Stärka integritet, säkerhet och grundläggande rättigheter.
• Främja de positiva sidorna av AI.
• garantera fri rörlighet av AI-system.

Den globala scenen

Källa för bild: How China Is Dominating Artificial Intelligence (forbes.com), från Louis Columbus. Publicerad Dec 16, 2018,11:59am EST

USA: Använder sig av en marknadsdriven ansats för AI-utveckling och har inte mycket federal lagstiftning ännu. Men diskussionerna om reglering pågår, särskilt för ansiktsigenkänning och självkörande bilar. NSF och DARPA ger pengar till AI-forskning. Partnership on AI och AI Institute arbetar för etisk konstgjord intelligens. https://theweek.com/artificial-intelligence/1024605/ai-regulations-around-the-world

Kina: vill vara världsledande inom AI och investerar mycket pengar i det. De har också gett ut riktlinjer för ansvarsmedveten användning av AI. How China Is Dominating Artificial Intelligence (forbes.com) https://www.hrw.org/news/2021/04/08/chinas-techno-authoritarianism-has-gone-global

EU: har en mer regulatorisk ansats genom att prioritera transparenthet, ansvar och personligt dataskydd. De nya reglerna (“Artificiell intelligens lag”) delar in olika typer av AI-system efter risken och anger specifika regler (2021). https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/european-approach-artificial-intelligence https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/ai-office

Japan: ser AI som viktigt för ekonomisk tillväxt och social trygghet. De har en plan för AI-utveckling och prioriterar att utveckla mänskocentrerad teknik, stärka säkerheten och hindra missbruk. https://www.csis.org/analysis/japans-approach-ai-regulation-and-its-impact-2023-g7-presidency https://www.reuters.com/technology/japan-leaning-toward-softer-ai-rules-than-eu-source-2023-07-03/

Kanada: har flera initiativ för att främja AI-innovation samtidigt som de tittar på etiska frågeställningar. Till exempel finns Pan-kanadensiska konstgjord intelligensstrategin som ger pengar till F&U och forskningscentrum. Montrealdeklarationen för Ansvar-full AI beskriver princip för etisk AI-design och användning. canada.ca/en/innovation-science-economic-development/news/2022/06/government-of-canada-launches-second-phase-of-the-pan-canadian-artificial-intelligence-strategy.html

Internationella organisationer, såsom OECD, GPAI och UNESCO), arbetar med AI-politik, etik och potentiella framtida regleringar.

GPAI Den globala samarbetsorganisationen för artificiell intelligens GPAI är ett internationellt initiativ som ska leda den ansvarsfulla utvecklingen och användningen av artificiell intelligens (AI), på ett sätt som respekterar de mänskliga rättigheterna och det demokratiska värderingarna hos dess medlemmar. https://gpai.ai/

UNESCO (FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur (UNESCO)[a] är en specialiserad organisation inom FN https://www.un.org/securitycouncil/

OECD Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) är en internationell organisation bestående av 37 medlemsländer från hela världen. Dess syfte är att främja ekonomisk samverkan bland sina medlemmar och att tillsammans hantera gemensamma utmaningar relaterade till ekonomi och sociala frågor. Det bedriver forskning och analys, ger politiska rekommendationer och erbjuder en dialogplattform mellan regeringar, beslutsfattare och andra intressenter. OECD:s huvudfokusområden är: ekonomisk utveckling, sysselsättning, utbildning, innovation, miljö, beskattning, handel, styrning, korruption, ojämlikhet och fattigdomsbekämpning. https://www.oecd.org/about/

Avslutning (Min vision)

Reglering

Jag tycker personligen att Sveriges regering redan är på rätt spår när det gäller reglering av artificiell intelligens och övervakningsteknik. Jag hoppas att vår regering fortsätter att vara försiktig och rimlig när det gäller lagstiftning, straff och övervakning av sina medborgare (SVK Sveriges). Vi vill definitivt inte befinna oss i en framtid där vi är under konstant övervakning och kontroll på ett dystopiskt sätt.

Det är lätt att föreställa sig hur länder som Kina kan missbruka denna nya teknik för skadliga syften. När jag läser artiklar om Kinas ambitioner/mål inom artificiell intelligens får jag ett intryck av att de har planer som kan vara skadliga för individens integritet och frihet. Kinas politiska system är generellt auktoritärt och deras regering har tidigare visat en tendens att missbruka teknologiska framsteg för att övervaka och kontrollera sina medborgare. https://www.msn.com/en-us/news/world/a-billion-cameras-two-billion-eyes-how-chinas-mass-surveillance-fuses-tech-and-citizen-buy-in/ar-BB1ltvbM

Det är viktigt att vi är medvetna om potentiella faror och fortsätter att diskutera och granska hur denna teknik används och regleras, både i Sverige och globalt. Genom att vara proaktiva och försiktiga kan vi undvika en framtid där vår integritet och frihet är under hot. https://www.ispionline.it/en/publication/how-china-uses-artificial-intelligence-control-society-23244 https://news.harvard.edu/gazette/story/2023/03/why-china-has-an-edge-on-artificial-intelligence/

Avslutning

I introduktionen i denna uppsats ställs frågan om artificiell intelligens (AI) verkligen är revolutionerande, och svaret är ett klart ja. Varje dag görs enorma framsteg inom detta område av teknik, och det är både spännande och oroväckande att inse att vi bara har sett början. Det är omöjligt att inte fundera över vart vi kommer att vara om ett eller fyra år, eftersom utvecklingen går så snabbt. Denna teknik är helt enkelt fascinerande och dess potential är omfattande.

AI:s förmåga att påverka enskilda människors liv, revolutionera hela industrier och lösa komplexa problem gör det till en kraft som säkert kommer att omforma vår värld på djupet. Det är en omvälvande kraft som redan har påbörjat en ny industriell revolution. AI:s möjligheter är nästan obegränsade och dess påverkan kommer att vara kännbart inom alla aspekter av samhället.

Denna nya teknik kan användas för att förbättra våra liv på många sätt, från effektivare hälsovård och utbildning till förbättrad miljöförvaltning och transport. AI kan också bidra till att lösa världens mest pressande problem, inklusive klimatförändringar, överbefolkning och bristande resurser. Det finns inget tvivel om att AI redan har påverkat vår värld på många sätt, men dess fulla potential har ännu inte upptäckts. Framtiden för artificiell intelligens är lovande och det är upp till oss att utnyttja dess kraft på ett ansvarsfullt och etiskt sätt. Tack för att ni läste denna rapport 😊

Källhänvisning: https://www.ibm.com/blog/understanding-the-different-types-of-artificial-intelligence/ https://hbr.org/2023/11/the-skills-your-employees-need-to-work-effectively-with-ai https://www.forbes.com/sites/qai/2023/02/15/artificial-intelligence-jobs-how-will-ai-change-the-job-market/ https://www.bbc.com/worklife/article/20230515-workplace-ai-how-artificial-intelligence-will-transform-the-workday https://cdn.openai.com/papers/GPTV_System_Card.pdf https://earth.org/the-green-dilemma-can-ai-fulfil-its-potential-without-harming-the-environment/ https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20230505IPR84904/ai-act-a-step-closer-to-the-first-rules-on-artificial-intelligence https://www.forbes.com/sites/edstacey/2020/10/28/emerging-ai-will-drive-the-next-wave-of-big-tech-monopolies/ https://arxiv.org/abs/2303.08774 https://openai.com/research/dall-e-2-pre-training-mitigations https://www.theguardian.com/technology/2023/may/25/deepfakes-ai-concern-microsoft-brad-smith https://openai.com/research/video-generation-models-as-world-simulators Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=RzkD_rTEBYs ( How AI Could Save (Not Destroy) Education | Sal Khan | TED ) https://www.youtube.com/watch?v=hJP5GqnTrNo ( How will AI change the world? ) https://www.york.ac.uk/e world? )